Цветовете на Хемерокалиса живеят само един ден

Hemerokalis-zaglavie

Цветовете на хемерокалиса цъфтят само през деня, като интересен факт е, че няма цвят, който да се задържи повече от един ден.Името на хемерокалиса идва от гръцки и означава „дневна красота“ – „хемера“ – ден и „калос“ – красота.  Хемерокалисът (Hemerocallis) е истинска фабрика за цветове. Слънчево настроение и море от багри може да имате повече от 120 дни.

Цветовете на хемерокалиса са искрящи слънца в градинатаХемерокалисите са наричани още дневна лилия или крин. Тези искрящи слънца в градината са едни от най-търсените и модерни многогодишни цветя. Естествено разпространени са главно в Източна Азия и рядко в Европа. В почвата растенията образуват множество месести столони. Другите корени са шнуровидни, месесто удебелени. Проникват на 40-80 см дълбочина, което подпомага растенията да устояват на суша. Многобройните листа излизат направо от почвата. Те са дълги, прегънати на два по централната жилка. Най-често са грациозно дъговидно извити.

Според височината им, сортовете се делят на: дребни /под 30см/, ниски /30-50 см/, средни /50-80 см/ и високи /над 80 см/. Цветовете са разположени на върха на разклоненията, по 10-20 на стъбло.Те са едри камбанковидни. От съществуващите около 25 вида са създадени хиляди хибридни сортове. Палитрата на багрите им е много богата. Цветовете са едри и ефектни. При умело подбиране на сортовете от тях можете да осигурите в градината си цъфтящи цветове в продължение на 100-120 дни.

фабрика за цветовеОт съществуващите многобройни сортове, ще представим само тези, предложени като новост за 2006 година. Сред тях единственият кичест е Съндърст. Баграта на цвета е медено-кафява, а диаметърът му е 13-15 см. Тичинки няма. На височина растенията достигат 40-50 см, поради което са много подходящи за оформяне на бордюри. Можете да ги засадите в саксии за украса на балкони и тераси. Овейшън очарова с пурпурно-виолетовите си цветове. Центърът им, както и периферията на фантастично накъдрената периферия на листчетата са златисто жълто обагрени. Цветоносите са 50-55 см високи. Цъфти продължително време през лятото и втори път през есента. Олд Сен Джоан е с кремаво-прасковени цветове с къдрава периферия. Дълбоко в гърлото има зелено петно, оградено с розово-червен ореол. При разтваряне цветът достига 13-15 см в диаметър.

Растенията са високи 55-60 см. Цъфтежът е продължителен. Дестинед ту Си е един от най-красивите сортове. Баграта на перигоните е нежно кремава, пищно изрисувана с лилаво в центъра и по къдравите им краища. Цветовете са 13-15 см в диаметър и не само че са много красиви, но и са много ароматни. Растенията зацъфтяват първи сред хемерокалисите, а цъфтежът е продължителен. Височината им е 55-60 см. Манифисент също е едно малко чудо, тъй като баграта на перигоните е бледо-розова, нещо необичайно за вида. Основата им е жъртеникаво-зелена, оградена с по-тъмен ореол.

ХемерокалисиВисочината на растенията е 50-55 см, затова ги препоръчват за отглеждане в контейнери за украса на балкони и тераси. Цветовете на хемерокалиса са изключително привлекателни.

Цветовете на Хемерокалиса, Изисквания
Хемерокалисът не е взискателен. Развива се еднакво добре както на сухи, места, така и на терени, където водата се застоява. Затова се използва за зацветяване на места, където други декоративни видове трудно се развиват. С него можете да зацветите естествени или изкуствени водоеми, както и каменисти места и алпинеуми. Подходящ е за слънчево изложение или за леко засенчени места. Развива се на едно място десетки години, като непрекъснато разширява площта си, без да изисква особени грижи.
Растенията се размножават чрез разделяне на коренищата. При засаждане уплътнявайте почвата добре и веднага полейте. През вегетацията премахвайте плевелите около растенията. При необходимост подхранвайте или поливайте. Цветовете на Хемерокалиса живеят кратко но море от багри Ще имате повече от 120 дни.

Отговорете