Запознайте се с Тученицата – царицата на плевелите

tuchenica Gradina BG

Запознайте се с Тученицата – царицата на плевелите.

Тученица (Portulaca oleracea) е едногодишно растение с месести листа, което понякога се смята за плевел, но се включва като продукт предимно за салати в кухнята на много държави. Български народни наименования: клъстига, тлъстига, грашица, брюченка, тученица. Народни наименования в други страни: Aнглийски – purslane, Руски – портулак огородный, Немски – Gelber Portulak, Френски – pourpier potager. Тученицата расте из равнините и полупланинските области. Бере се по време на цъфтежа – от юли до октомври. Отрязва се надземната част на растението, като се почиства от замърсяване. Добре е да се суши на открито, като от време на време се разбърква.

 

Салата от тученицаТученицата има свеж, сочен, напомнящ на краставица леко кисел вкус и се използва предимно за салати в суров вид. Салата от тученица: Първото нещо при салата с тученица е изборът и подготовката на тученицата. Тъй като по българските пазари тученица не се предлага, може да намерите тученица в почти всеки двор. Колкото по-чист е дворът, толкова по-добре. Измивате добре тученицата и я нарязвате на ситно. Измивате краставицата и я нарязвате на ситно. Можете да добавите и домат, ако обичате. На ситно нарязвате и магданоза. Измивате лимона добре, нарязвате половината на ситно, а другата част изцеждате. Добавяте сол и зехтина и разбърквате добре. Рецептата за салата от тученица е изпълнена.

Съдържание.Сто грама пресни листа тученица (около 1 чаена чаша) съдържат 300 до 400 мг на алфа-линоленова киселина. Една чаша листа от растението е източник на 90 мг калций, 561 мг калий и голямо количество витамин А и мед. Растението е източник на фибри, мощни антиоксидантни съединения (беталайн) и каротеноидите допълващи изобилието от полезни хранителни вещества и органични съединения в невероятната тученица.

Тученицата – лечебни свойства.

Тученицата е плевелът, който цери 101 болести. Πoлзитe зa здpaвeтo нa Tyчeницa вĸлючвaт cпocoбнocттa и дa пoмaгa зa oтcлaбвaнe, дa пoдoбpявa здpaвeтo нa cъpцeтo, дa ocигypявa здpaвocлoвeн pacтeж и paзвитиe нa дeцaтa, дa лeĸyвa oпpeдeлeни cтoмaшнo-чpeвни зaбoлявaния, дa пpeдoтвpaтявa oпpeдeлeни paĸoви зaбoлявaния, дa зaщитaвa ĸoжaтa, дa зacилвa зpeниeтo, дa yĸpeпвa имyннaтa cиcтeмa, и yвeличaвaнe нa циpĸyлaциятa. Лекува диабет и тнт…

Запознайте се с други полезни растения в рубрика🌿 Билки, подправки, гъби, диви плодове в Градина БГ,

 

Коментари (1)

  1. Благодаря за информацията. Това съм го виждал в градината си на село ама не знаех как се казва. Ще пробвам и салатата.

Отговорете