В ГРАДИНАТА ПРЕЗ МАЙ

Gradina-May

В градината през Май.

ТРЕВНИ ПЛОЩИ
През месец Май, тревните площи навлизат в активен растеж. Косенето на райграса е всяка седмица. При дъждовно време може височината на косене да се свали. При по-сухи дни, третирайте тревните площи със селективен хербицид за широколистни плевели. При дъждовно време използвайте дъйда, за да разпръснете гранулирани торове. Продължителните валежи(4-5ч.), спомагат за усвояването на гранулите. Месец май е подходящ за изсяване на райграс и различни видове тревни смески. Една седмица преди изсяване на семената внесете минерален тор – 50-60 гр./м2. Подгответе площите по-отрано, като ги прекопаете, оплевите плевелите, и раздробите едрите буци почва. Добре е да внесете допълнителни количества торфена смес. Тя е с финна структура и обогатява почвата.

Деня на посяването на тревната смес трябва да е тих и безветрен, да не е валяло дъжд в предните дни, почвата да не се лепи по обувките. Нормата посев е 30-50гр./м., като за 20-25м2 е достатъчно количество 1кг. семе. След посяване приберете с греблото и валирайте отгоре. Така ще уплътните семето. При влажно време семената поникват за 7-21дни. При сухо време е добре да поливате редовно – сутрин или вечер. Внимавайте със струята на поливане, за да не отмиете семената. Тези които са изградили поливни системи, трябва да проверят дали датчика за дъжд е настроен да реагира на малко количество дъжд. Целта е да се избегне прекомерното поливане и преовлажняване.

В градината през Май.  ЦВЕТНА ЛЕХА

През май месец имаме изобилие на цвят. С наситени багри и цветове, градината разкрива красотата си. Няма цвете, което да не се е събудило и топлите слънчеви лъчи галят листа и цветове. Все още ни радват с цвят късно-цъфтящите зюмбюл, лале, нарцис, както и дребно луковичните мускари и късни минзухари. Добре е да плевите редовни около тях. А всички ранни сортове, на които пожълтяват листата, се изваждат внимателно от почвата. Не се бавете, а действайте. Сега луковичните имат нужда от вас. Съхранявайте луковиците на хладно. През целият месец май, засаждаме клубените на гладиола, бегониите, високо растящите далии. Преди да ги засадите ги огледайте внимателно и отделете всички загинали или болни луковици.

Преди засаждане на здравите, поръсете луковиците с дървесна пепел или фунгицид. След засаждане поставете маркирано колче до всяка луковица. Така при прекопаване ще предпазите растенията. Също ще имате подпора след израстване на цветето. Помислете отсега за привързване на далията, гладиола, лилиума. Почвата около младите стъбълца на лилиума се разрохква редовно и почвата се поддържа чиста от плевели. Подходящо е и мулчитането около растението с торф. Разсадите от едногодишни растения се пикират на постоянно място – циния, колеус, целозия, салвия. Подгответе многогодишният карамфил за цъфтеж. Изрежете всички счупени странични разклонения. оформете растението на топка. Така ще получите цветна топка.

В цветни саксии или сандъчета е време да засадим и красивите петуния, сакъзче, лобелия, диасция, бакопа, вербена. Съчетаването им прави водопад от цветове до късна есен. Подходящи са самополивни саксии (Саксия с напоителна система BERGAMOT; Сандъче с напоителна система SIESTA LUX ; Сандъче с напоителна система MARETA с държач) – комбинация от резервоарче за вода отдолу и основна част, в която е разположено цветето с пръстта; кръгли саксии MARETA- невероятна комбинация от резервоарче за вода отдолу и основна част отгоре, в която е разположено цветето и пръстта. Саксията MARETA се напоява чрез фитил, чиито краища поемат вода от резервоарчето и отдава към корените на растението, в горната част. Няма опасност от преполиване. Развива се много добра коренова система. Към саксията е добавен и държач, с който може да се закача към стената.

В градината през Май. ЗЕЛЕНЧУКОВАТА ГРАДИНА ПРЕЗ МАЙ

Следете прогнозите за слани. Изчакайте сланите окончателно да преминат и засадете разсада от домати, пипер , патладжан. Поставете подпорни колове към доматите и си пригответе инструменти и материали за привързване. Средата на месец май е подходящ за директна сеитба на краставици,тиквички. Изберете капковото напояване на вашата зеленчукова градина. С капковото напояване ще спестите от сметката си за вода, винаги ще имате добре и равномерно полети растения. Чрез автоматизираните поливни системи ще имате по-лесно обслужване на поливните площи.След засаждане на разсада е подходящо време за изграждането на капковото напояване.

Ранното зеле и ранните картофи редовно се прекопават . Провежда се и наблюдение за болести и неприятели. Сега е момента да засадим и билковата си градинка. Използвайте дъната на големите бутилки от минерална вода. С помощта на тези обръчи помагаме на засетите подправки и билки да не се нападат от плевели. Едногодишни подправки от семена – копър , магданоз , листна целина. Семената бързо покълват и израстват. Проредете младите растения. До едногодишните билки и подправки засадете многогодишните салвия, розмарин, мащерка, дивисил, мента, джоджен и др. В края на май посяваме и семената на бамята. Тя е топло любива култура и никне само в топло време. Градинарите си знаят – като замирише на акация – се сее бамята.

В градината през Май.  ЯГОДОПЛОДНИ КУЛТУРИ

При ягодовите насаждения редовно се окопава и се поддържа чиста от плевели почва. При необходимост се дъждува. При добри грижи, беритбата на първите ягоди започват средата на месец май. При по-късно засаждане на ягодов разсад, се използва полиетилен или мулч. Той спомага за по-малко плевели, задържа влагата и предотвратява прегряване на почвата, дори и в най-горещите дни, и намалява гниенето на плодовете. В малиновите насаждения, се прекопава почвата, премахват се плевелите. Прави се подхранване с гранулирани торове. Това подпомага цъфтежа. Малиновите пръчки се привързват към метална тел, за да не се прекършат от тежеста на плодовете.

РОЗИ
Ако сте пропуснали някоя от резитбите при розата то побързайте. Скоро тази „Кралица на цветята“ ще ни радва с едри и кичести цветове. Оформете розовият храст. Прекопайте около него . Сега е времето в което да подхраните растението. Използвайте специализиран тор осигуряващ стабилно развитие, по-добра издържливост и обилен цъфтеж на розите.Катерливите розови трендафили привържете внимателно към стойката. Поддържайте почвата чиста от плевели. За биологична борба с болестите и неприятелите при розата, засадете около нея лавандула. Съчетайте различни сортове за обилен и продължителен цъфтеж.

В градината през Май.

В градината през Май ЦВЕТНА ЛЕХАЦЪФТЯЩИ ХРАСТИ И ДЪРВЕТА
Облечени със зелена премяна са всички дървета и храсти. Младите клонки си прокарват път. При недостатъчни валежи поливайте редовно.
Подрязват се избуяващите млади клонки на живият плет и на декоративните храсти.
С цвят ни радват сортовете спирея, късноцъфтящите магнолии, акация, вайгелия, керия и др.

ПЛОДОВА ГРАДИНА ПРЕЗ МАЙ
Повечето плодни дръвчета са прецъфтяли.
В овощната градина се правят плитки обработки на почвата. Лекото прекопаване е най-сигурният начин за справяне с плевелите. Извършват се някои леки резитбени операции – филизене, пензиране, прореждане на плодовете, премахване на издънките. Провеждат се и растително-защити мероприятия. При недостатъчни валежи поливайте редовно.

В градината през Май. ОРАНЖЕРИЯ И ПАРНИК
В полиетиленовите оранжерии доматите и пиперът вече са напреднали в развитието си. Майското слънце е силно, температурите бързо се покачват и проветрявайте често и редовно. Не позволявайте температурата да се покачва над 30градуса, за да не окапват цветовете на доматите и пипера.

В градината през Май.

РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА
В короните на черешовите дървета се окачват стъклени бутилки. Капаните се пълнят с примамна течност от 10% захар и 0,5% амониев сулфат или жълти картони. Установява се начало на излитане на черешовата муха. В първите дни на май месец се поставят и феромонови примамки. Срещу сивото гниене по ягодата се извършват своевременни пръскания с фунгициди. Води се и борба срещу листни въшки, акар.

Източник: АКВАМАТ 2000

 

Отговорете