Вайгела – вирее навсякъде и краси градината

weigela_floribunda-1-general

Вайгела (Weigela), (понякога я наричат диервила)  е многогодишен листопаден храст от семейство Бъзови (Caprifoliaceae), напълно подходящ за украса на вашата градина. Вайгелата цъфти два пъти годишно – през пролетта и в края на лятото и ви радва със своите розови, червени, кремави, жълти и бели цветове. Забележителното при нея е, че яркостта на цветовете и се променя в периода на цъфтежа: в началото нейните цветчета са бледи, но постепенно набират сила и стават все по-ярки.
Най-подходящият период за засаждане е март-април. Ако засадите растението през есента, то няма да успее да се приспособи и ще загине. Затова, ако сте закупили Вайгелата през есента, не е необходимо да бързате – изчакайте до пролетта. Вкопайте растението в наклонено положение и покрийте короната с пръст. При закупуването и се поинтересувайте за възрастта на храста – растения на повече от 3,5 години се адаптират по-успешно към нови условия.

Внимателно избирайте мястото за засаждане. Вайгелата е светлолюбив храст, обича топлината и директната слънчева светлина – условия задължителни за пълноценното и развитие. Листата и цветчетата и се повреждат лесно от вятъра затова мястото за засаждане трябва да бъде защитено от северни ветрове.
Храстът предпочита добре дренирана, ронлива и плодородна почва. Вирее и във варовита почва.
За по-добър растеж храстите се подрязват редовно, като увехналите клонки и цветове се отстраняват. Най-подходящото време за подрязване е през пролетта или след цъфтежа.
Размножаване става най-лесно с резници през май- юни след подрязването.

Видове Вайгела:

 

 Ранно цъфтяща Вайгела 1. Ранно цъфтяща Вайгела (W. Rraecox). Листен храст със сива кора, достигащ до височина 2 метра. Цветове са висящи с розов оттенък. Цъфти през месец май. Продължителност на цъфтежа – 15 до 25 дни. Привлича погледа в неподрязан жив плет;

 

 

 

 

 

 

Жълта вайгела Мидендорф2. Вайгела Мидендорф (W. Middendorffiana). Дългостебленно растение високо 1,5 м. Цветовете му са кремаво-бели или жълтеникави с оранжева украска в средата. Цъфти 2 пъти в годината (есен и пролет) в продължение на 30 дни. Засажда се групово или единично под дървета, в ъгли или върху тревни площи;

 

 

 

 

 

Цъфтяща Вайгела Florida3. Цъфтяща Вайгела (W. Florida). Храст с ярко зелени листа, които продължават да виреят и през зимата. Достига до 3 метра височина. Притежава големи фуниевидни цветове събирани в малки съцветия, розови в краищата, а отвътре – бели. Цъфтежът на този вид Вайгела продължава от месец май до началото на месец юни;

 

 

 

 

Корейска Вайгела4. Корейска Вайгела (W. Coraeensis). Растението достига височина от 1,5 метра. Камбанките му са разположени в цимозни съцветия,първоначално са бели на цвят, след това стават розови и накрая придобиват богат карминен оттенък. Разцъфва в началото на юни като продължителността на цъфтежа му е между 10 – 15 дни;

 

 

Вайгела, флорибунда.

Вайгела Floribunda в градина5. Обилно цъфтяща Вайгела (W. Floribunda). Един от най-бързо развиващите се видове, достигащ до 3 метра височина. С къси червени цветчета в началото на периода, а на по – късен етап губят сила и стават бледо розови. Цъфти през месец май.

Най-подходящо е тези растения да бъдат засаждани в групи от 3 до 5 вида, които да се съчетават по цвят на венчетата, размерите им и формата на храстите, а също така и да съвпадат по периода на цъфтеж. Между храстите могат да бъдат засадени Папрат, Астилбе или Хоста.

Източник:  zeleno.bg

Коментари (2)

  1. В zeleno.bg има регистрирани 69 декоративни разсадника и 58 градински центъра и 3 Борси за цветя от цяла България и от някой съседни страни (можете да ги сортирате по градове) , където можете да намерите цветя, декоративни храсти и дървета и други декоративни растения, директно от производителя :
    https://zeleno.bg/bg/category/14-dekor-razsadnitsi.html
    https://zeleno.bg/bg/category/108-gradinski-tsentrove.html
    https://zeleno.bg/bg/category/240-tsvetni-borsi.html
    ПРОЗВЪНЕТЕ ГИ

Отговорете