Великденче за свежа памет и още нещо…

Velikdenche gradina bg

Великденче за свежа памет.

Великденчето освежава паметта и чисти пясъка от бъбреците. Великденчето е многогодишно тревисто растение. То обича сухите почви и расте предимно в гори, по оголени места, трънаци, канавки, покрай пътища. Има влачещо се по земята 30 см. стъбло с малки, назъбени, искрящи сребристи листа. Листа, преминаващи нагоре в светлосини до виолетови цветни класове.

Народът го нарича още “мъжка вярност“.  Тъй, като при докосване нежните листенца на цветовете окапват. Това лечебно растение, цъфти от май до август. С лечебна цел се събират съцветията.  Съответно, за предпочитане са тези, които се срещат в края на горите и под дъбовете. С лечебна цел се събират съцветията, като за предпочитане са тези, които се срещат в края на горите и под дъбовете.

При високи стойности на холестерин в кръвта се препоръчва да се изпиват по две чаши чай от великденче дневно. При невроза, дължаща се на психическо пренатоварване, чаша чай преди сън върши чудеса с успокояващото си действие. Хората, конто се занимават предимно с умствен труд е добре да пият всяка вечер преди лягане по чаша чай от великденче. Действа превъзходно за освежаване на паметта. А също така премахва световъртежа. Препоръчва се още при жълтеница, песъчинки в бъбреците, подагра и ревматизъм.

Прясно изцелен сок от цъфтящото растение се използва с успех при хронични кожни възпаления и екземи, като се приема по една чаена лъжичка два-три пъти на ден.

Великденче за свежа памет.

 

Отговорете