Вертикални градини

Vertikalna-gradina

 

Вертикалните градини вече не са екзотика и със сигурност биха привлекли вашето внимание. Идеята за вертикалните градини се базира на осъзнаването, че много растения, за да живеят се нуждаят от вода, а не непременно от почва.

Днешно време вертикалните градини предоставят много възможности за озеленяване на градовете, тъй като растат по фасадите на вече съществуващи сгради.
Можете да създадете вертикална градина на стената на къщата си, на вашия балкон или на терасата си. По този начин ще си направите зелен оазис дори и да разполагате с много малко площ. Днес тенденция е да се озеленяват по този начин и интериорите. Сега, живите тапети се наричат зелени стени. В домашни условия, можете да засадите цъфтящи растения във висящи кашпи, поставени по стените. Такъв вид индивидуално озеленяване ще ви остави място и за други дизайнерски елементи.

Вертикални градини.

Вертикални градини Градина БГ

Ако решите да озелените фасадата на вашата къща, можете да използвате патентования метод на французина Патрик Блан. Предимство на този метод е, че няма нужда да се разрушава, достроява или структурно да се променя самата стена. Прави се метална рамка, която може да бъде покрита с изолационен материал от задната страна. Рамката се поставя на известно разстояние от стената, за да не я развали. Отвън, върху рамката се фиксира пластмасова подложка. Върху тази подложка растенията ще се придържат. Водата за напояване, както и торът за подхранване, се подава през маркучи, които са монтирани в горната част на рамката. Излишната вода се събира в контейнер, разположен в долната част на рамката или стената, и след това се подава обратно до върха с помпа за следващото поливане.

От вечнозелени видове до изобилно цъфтящи – огромно разнообразие от сортове и видове растения са чудесни за този тип отглеждане. Гамата е широка – от иглолистни дървета до розмарин или градински чай. Климатът също е от значение. Колкото е по-мек, толкова повече растителни видове могат да бъдат използвани за създаване на вертикални градини.

Фирми които изграждат Вертикални градини ще откриете в категория 👨‍🏫 Интериорно озеленяване и вертикални стени в Зелено БГ.

Коментирайте

Коментари (3)

 1. Здравейте,
  Искам да поставя пано с мъх в банята.
  Размерът на нишата е 700/210 мм.
  Обектът е във Варна.
  Можете ли да ми го изработите и на каква цена?
  Благодаря Ви

 2. има ли нормативна уредба в България за изграждането и функциониране на вертикални зеленчукови градини

Отговорете