Вертикални лехи в градината – удобно и компактно

vertikalni-lehi-gradina

Вертикални лехи в градината – удобно и компактно

КАК ДА НАПРАВИМ САМИ ВЕРТИКАЛНИ ЛЕХИ В ГРАДИНАТА.

Ще ви потрябват:
– растения за засаждане (в нашия случай това са разсад на ягоди)
– PVC водопроводна тръба 100mm или 150mm диаметър
– почва
– груб чакъл
– бормашина
– свредло, фрезер 2.3 см.
– тапа за водопроводни тръба
– тръба с по-тесен диаметър (около 15мм) и да е с 8-10 см по-дълга от PVC тръбата.

Вертикални лехи в градината, последователни действия.

Стъпка 1. Определяме се каква дължина ни трябва и отрязваме водопроводната тръба, после съответно отрязваме и по-тясната тръба, за която напомняме, че трябва да бъде по-дълга с 8-10см.
Стъпка 2. В тясна тръба пробиваме отвори за напояване. Но го правим само в горната 2/3 част от тръбата. Иначе всичката вода ще отива в по-долните слоеве и там ще има прекалено влажна почва.
Стъпка 3. Обвиваме по-тясната тръба за напояване със зебло и превързваме с канап, корените да не се докосват до отворите на тръбата. Долния край на тази тръба запечатваме със специална влагоустойчива залепваща се лента за тръби.
Стъпка 4. Дупчим с бормашина основната тръба. Разстоянието между тях трябва да бъде около 20см. Само 3 реда. Отдолу оставете малко място без дупки.

Стъпка 5. Започнете да сглобявате конструкцията. Вземете голям контейнер и сложете тръбата – това ще помогне да се избегне падането на конструкцията. Долната част на тръбата се затваря с тапа, тя трябва да е закрепена много добре, за да може да местите тръбата и тя да остава на мястото си /т.е. на тръбата/, после слагаме в нея тънката тръба. Попълваме долните 10см на тръбата с груб чакъл – това ще позволи на конструкцията да бъде стабилна.
Стъпка 6. Попълваме тръбата с почвата и засаждаме ягоди или други растения. Поливаме чрез напълване с вода на тънката тръбичка, в зависимост от поливането, нивото на водата в тръбата за напояване ще става по-ниско, ще го следите и при нужда ще доливате да е винаги запълнена с вода.
Вертикалната леха е готова!

Вертикални лехи в градината, предимства.

Към днешна дата, са измислени множество варианти конструкции на вертикалните лехи, но неоспоримо предимство на всичките тези видове е тяхната компактност. И това се отнася не само за малките парцели. Дори и на балкона да направите една лека конструкция от пластмасови бутилки, можете да получите хубава реколта от различни билки и ягоди.

Следващото предимство на вертикални лехи, това е лесното им поддържане. Тъй като разсадът или готовата реколта се намират на височина, при плевене или събиране на реколтата няма да има нужда да се навеждате и да натоварвате кръста си. Оборудвайки такива лехи в градината, корените и плодовете в тях са повдигнати високо над земята, което допринася за тяхната безопасност от малки вредители и гризачи. И благодарение на пирамидалната или цилиндрична конструкция, птиците не могат да кацат върху тях и да изяждат реколтата. Особено атрактивни са тези вертикални лехи за децата. Те не само с ентусиазъм ще се грижат за тях, но и ще могат да ядат плодовете направо от храстчетата.

Вертикалните лехи в градината, недостатъци.

Вертикални лехи се нуждаят в често поливане. От липсата на влага растенията в контейнерите ще умрат по-бързо от други подобни сортове които са засадени на нормална леха в почвата. Въпреки това, този недостатък може да се коригира, но това ще изисква допълнителни инвестиции. Има два начина:
Хидрогел, който се продава във всеки градински център или цветарски магазин. Той се смесва с почвата и в така подготвената почва се засаждат растенията. Гелът има способността да се натрупва и да задържа влагата, а при необходимост растенията ще консумират влагата от него.

Изграждане на капково напояване /поливна система/. Това е по-скъп, но в същото време и по-ефективен начин. Освен това може да го направите самостоятелно.Във вертикалните лехи ще се чувстват добре само нискостеблени растения, и все пак ще им потрябва активно подхранване с питателни вещества.
Садейки многогодишни растения в такива лехи трябва да се отбележи, че в някои райони на България през зимата почвата може да измръзне и в резултат да загине цялата коренова система на ягодите например, затова трябва да помислите как ще изолирате от студа вашата вертикална леха.

По материали от зелено бг

 

Отговорете