Видове градински врати, някои препоръки

Gradinska-vrata

Градински врати, те могат да се изработят от дърво, ковано желязо, пластмаса или алуминий.

Вратата към градината е лицето на къщата и вход към вашия уютен имот.
Има много възможности – тя може да е голяма, малка, висока, кована, селска или артистична.

Градински врати – функции и характеристики
Една от основните функции на градинската врата е да се гарантира сигурността и неприкосновеността на вашето имущество. В повечето случаи градинската врата няма външна рамка. Обикновено,  от двете страни на дворната порта има колони или стълбове от дърво, бетон, тухла, камък и др. Те определят отвора в оградата. Най-често се използва U-образна рамка, към която е закрепена вратата. Или, пък да я закрепите директно към оградата или градинската стена с панти.
Когато избирате модел трябва да вземете под внимание височината на портата. Защото размерът трябва да е съизмерим с височината на оградата.

Имайте предвид, че една огромна порта ще изглежда неподходяща, когато е поставена на ниска ограда. За да е надеждна и дълготрайна портата, важна е здравината на колоните. Колоните трябва да издържат теглото на градинската ограда, вятъра и на други елементи от конструкцията.

Естетичният вид и вписването в последователността на ландшафтния дизайн, също е от значение. Поддръжката също трябва да е лесна. Например – материали, като дървото, изискват периодична грижа – пребоядисване, обработка и тнт. Други, като кованото желязо, не изискват таова внимание.

Градински врати – някои препоръки.

Основният фактор който е решаващ при избора на материала за вратата, най-често в Бълария са разходите.  Квалифициран ландшафтен дизайнер, може да ви помогне да изберете най-оптималния вариант. Необходимо е да се оценят предимствата и недостатъците на различните модели.

Ако защитата срещу проникване е важна за вас, тогава портата трябва да е висока, здрава и снабдена със силна брава. В същото време може да е и естетически привлекателна. В повечето случаи портата изпълнява по-декоративна функция. А функцията защита на имота се изпълнява от гаражната и входната врати на къщата. Тогава конструкцията е по-ниска – не повече от два метра и, като правило, заключващата система е по-проста.

Градинските врати могат да бъдат направени от метал или дърво. А често и в комбинация с елементи от камък или бетон. Моделите, изработени от ковано желязо обикновено са ръчна изработка и имат уникален чар.  За красота, може да съчетаете порта с беседка или арка за растения и да добавите към визуалната привлекателност на къщата.

Днешно време,  изборът е богат, има много различни видове градински врати – единични, двойни, с арки или плъзгащи се. Можете да инсталирате градински врати и в двора като бариера между две различни зони, за да ги разделите, например между зеленчуковата и цветната градина.

Градински врати – стил и материал.

Градинските врати от ковано желязо

Вратите, може да са изработени от дърво, пластмаса, ковано желязо или алуминий. Изборът зависи от личния вкус на собственика, но той трябва да допълва цялостния дизайн на екстериора и градинското озеленяване. Всеки един материал има своите предимства и недостатъци и е подходящ за определени декоративни стилове.
Автоматичните електронни системи вече са неразделна част от модерния дом. Те са подходящи за всяка врата или порта, независимо от модела и размера. Ако искате да контролирате входа, можете да инсталирате дистанционно управление.

Важна роля има и цвета. Изборът от цветове е богат и можете да изберете един от тях, в зависимост от ефекта, който желаете да постигнете. Светлият цвят ще се вижда отдалеч. Ако желаете да направите портата по-тайнствена, оцветете я подходящо. Зеленият цвят, например може лесно да бъде прикрит с естествена растителност и да скрие входа от погледа.

Оставете естествения цвят на дървото, ако желаете да създадете усещане за простота. Той се съчетава чудесно с каменни или тухлени огради. Тъмното оцветяване създава визуален контраст с бялата ограда и подчертава ролята на портата.

Плътни или решетъчни градински врати.

Плътните врати са добър вариант за тези, които биха искали да защитят личното си пространство. Имайте предвид обаче че, дебелата зидария и плътните врати стесняват пространството. Така че тази опция е подходяща за по-големи къщи.

Решетъчната врата може да бъде изработена от метал, дърво или пластмаса. Тя се вписват хармонично в пейзажа и е отличен избор, ако искате да  се вижда някой акцент в градината.

Отговорете