Видове, характеристики и препоръки за LED осветителни тела

Led-osvetlenie-Statia-

Комфортът и функционалността са два основни фактора, когато избираме осветление. Без значение дали се касае за работна или домашна обстановка, достатъчното светлина е повече от важна.

Използването на LED технологията както за интериорно, така и за екстериорно осветяване все повече се разпространява, а асортиментът от осветителни тела става все по-голям.

Видове осветителни тела

Дали искате да подобрите видимостта в помещението, да добавите външно или улично осветление или да внесете стил и уют, няма значение, има варианти, подходящи за всяка ваша цел.

  • LED Панели и Аплици – Панелите са стилни и дискретни осветителни тела, които могат да се използват за таванно закрепване или за закачане на стена под формата на аплици. Тъй като те не заемат много място и се предлагат в най-различни форми и размери, те могат да бъдат монтирани навсякъде.
  • Пендели – Това са висящи осветителни тела, използвани главно в интериора. Те са предпочитана алтернатива на полилеите, понеже монтажът и дори връзката с ключове за осветление е значително по-лесен.
  • LED Спотове – Ако искате да насочите светлина към конкретни декоративни елементи, рекламни пана или други, няма по-добър избор от спот. Те са много подходящи и за градинско осветление.
  • LED Ленти – Лентата със светодиоди е най-подходяща за декоративно и допълващо осветление, както и за скрит монтаж като подсветка на различни мебели или зони на дома.
  • Плафони – Този тип е много разпространен при автомобилите. За да си осигурите добра видимост в купето, то лед осветление за кола е вашето решение.

Особености при избора на осветителни тела

LED осветителните тела са едни от най-ефективните опции, а големият избор от модели ги прави подходящи за всевъзможни приложения, включително интериорно и фасадно осветление. За да се насладите на по принцип дългия експлоатационен живот, обаче, трябва да направите правилният избор.

Избор на правилния вид LED осветление

Ако искате да осветите работно помещение, със сигурност един от най-добрите варианти е да поставите таванни панели, които равномерно да разпръскват светлината в помещението. В дома ви пендел с лед осветление ще бъдат чудесно допълнение в дизайна на дома ви. Ако целите да осветите именно интериора, може да изберете по-топло бяла светлина ( по-малко Келвини).

Използвайте енергоефективни решения

Енергийната ефективност е едно от основните предимства, но все пак е добре да прегледате този показател, за да се уверите, че сметките ви за ток няма да набъбнат. По-малката консумация на ток означава и по-дълъг живот, което в някои случаи е особено важно, например когато се касае за аварийно осветление, захранвано от батерия.

Обмислете нуждата от влагозащита

Ако панелите са за външно приложение, то най-добре е да изберете такива, които разполагат със защита срещу атмосферни влияния. IP рейтингът е това, което указва степента на защита срещу влага и прах. Ако считате, че рисковете от проникване на влага са големи, обмислете поставянето и на ключ за осветление със защита. С висока защита от атмосферни влияния са например тези, използвани за парково осветление или на други обществени места.

Отговорете