Видове петунии: бордюрна петуния Грандифлора

petunia grandiflora 1 600×600

Видове петунии: бордюрна петуния Грандифлора.

Петунията се отглежда лесно и е широко разпространена по нашите географски ширини. Отглежда във всякакъв вид саксии, предимно разположени навън. Често пъстрите цветове се срещат в обществени паркове и градини, където образуват огромни цветни килими. Разнообразието наистина е голямо, а всеки цвят си има име, например  Moonlight Eclipse (ярко синя с бели точици), Qween bee (пчела- майка- черна основа с жълти ивици), Strawberry cream (ягодов крем- името говори достатъчно за цвета) или Hot pink (горешо розово).

Петунията има две основни разновидности – каскадни форми и бордюрни. Всяка е представена от множество сортове с различна големина на цветовете и на самото растение. Бордюрните форми с 2 основни представители, Грандифлора и Мултифлора и една кръстоска между тях, Флорибунда.

Grandiflora е сравнително компактно растение с до 25 сантиметра височина и огромни цветове.
Развива се много добре, като може да се засади, както направо в градината, така и в саксия. Единственият и недостатък е че когато се намокрят, цветовете се превръщат в мека пихтиеста маса и лесно полепват по листата.
Ако останат полепнали върху растението, растежът се влошава и то цъфти доста по-малко. Затова се препоръчва редовно почистване на прецъфтелите цветове заедно с дръжките. Последните се премахват, за да се редуцира образуването на семена. От една страна семеобразуването намалява цъфтежа, а от друга страна, новите семената не носят качествата на майчиното растение,т.е. няма смисъл и да се събират за засяване през следващата година.

Бордюрните сортове петуния се размножават със семена.Разсад се прави в отопляеми парници или полиетиленови оранжерии през февруари-март .При домашни условия се засаждат директно в цветната леха април месец. Така се съкращава пикирането и не се разкъсват младите коренчета, междувъзлията са силно скъсени. Бордюрната петуния започва с обилен цъфтеж още през края на май-началото на юни.

Бордюрна петуния Грандифлора.

 

Коментари (2)

Отговорете