Видове петунии: бордюрна петуния Мултифлора

Petunia-multiiflora-gradina bg

Видове петунии: бордюрна петуния Мултифлора

Петунията е едно от най-популярните домашни растения през последните десетилетия. Тя е едногодишно растение от семейство картофови (Solanaceae). Произлиза от тропичните части на Южна Америка и преди всичко от Бразилия, откъдето и получава названието си (от бразилската дума за тютюн (petun) поради удивителната прилика между двете растения).
Петунията има две основни разновидности – каскадни форми и бордюрни. Всяка е представена от множество сортове с различна големина на цветовете и на самото растение. Бордюрните форми са с 2 основни представители, Грандифлора и Мултифлора и една кръстоска между тях, Флорибунда.

В предишна статия разгледахме грандифлората, а сега ще се спрем на другият основен бордюрен сорт, Multiflora
Този сорт е подходящ за украса на цветни петна в градини, бордюри, балконски саксии и сандъчета. Мултифлората е по-компактна (15-20 см) и цветовете и са по-дребни, но пък, както подсказва името, са многобройни. Растението се покрива до такава степен с цветове, че че не се виждат листата. Multiflora е по-толерантна и по отношение на намокряне на цветовете в сравнение с грандифлората, което ѝ дава предимство при засаждане на открито. Въпреки това препоръката за отстраняване на прецъфтелите цветове заедно с дръжките важи с пълна сила. Причината е същата, както и при другия бордюрен вид – ако се оставят, семената не дават същите цветове и намалява цъфтежът.

Бордюрните сортове петуния се размножават със семена.Разсад се прави в отопляеми парници или полиетиленови оранжерии през февруари-март .При домашни условия се засаждат директно в цветната леха април месец. Така се съкращава пикирането и не се разкъсват младите коренчета, междувъзлията са силно скъсени. Бордюрната петуния започва с обилен цъфтеж още през края на май-началото на юни.

Видове петунии: бордюрна петуния Мултифлора.

Отговорете