Време е за есенната резитба на касиса

Kasis-ryazane-esen

Време е за есенната резитба на касиса.

Касисът (Ribes nigrum) e ягодоплоден храст. Това плодно растение е известно също и като „черно френско грозде“. Растението достига максимум до един метър на височина. Листенцата от касис издават силна, особена миризма. Те са широки и силно нарязани. Плодовете на касиса са дребни, топчести и на върха запазват остатък от цвета. Събрани са на гроздове и приличат на обикновеното грозде. Друго характерно за плодовете на касиса е, че са сладко-кисели и притежават същата миризма, каквато и листата.

Резитба на касисаКасисът има ограничено естествено разпространение в България. Но за сметка на това. широко се култивира като плодно растение. Есента е най-подходящия сезон за резитба на касиса. причината е че пъпките на касиса се събуждат много рано напролет. А понякога се събуждат още през зимата. Ако растението не се реже, то сгъстява много и до клонките не достига светлина. Особено важно е да се изрежат слабите и незрели издънки. На изображението посочени като „нулеви издънки“. Така че всичко, което се намира на земята около храста, трябва да бъде премахнато. После трябва да отсечете всички стари клони, на които раждат малко плодове. Клоните, които растат вътре в храста и го уплътняват, също е добре да се разчистят малко. Особено, ако има клонки, които си пречат, трябва да отстраните по-слабите.

В сравнение с всички останали плодове, касисът е най-богат на витамини. Той е в пъти по-богат на витамини от лимона и ягодата, 10 пъти – от ябълката, 20 пъти – от вишната, 100 пъти – от гроздето. Също така съдържа най-много витамин С, който улеснява храносмилането.

Касиса, полезни свойства.

От неговите плодовете се приготвят сокове, сиропи, компоти, вино и др. При преработката на плодовете витамин С се запазва сравнително добре в продуктите. Пъпките, листата и клонките на касиса също съдържат витамини. От листата и клонките му можете да направите отвара. Тя е особено полезна при простуда и други заболявания. Но нашата препоръка е да консумирате касиса в сурово състояние. Така той е най-полезен.

Отговорете