Плодове на японска дюля – витаминозни бомби

plod-yaponska-dyulya

Плодове на японска дюля – изключително ароматни витаминозни бомби.

Да, плодовете на японската дюля са ядливи. Chaenomeles Maulei, или така нареченият планински лимон съдържа в пъти повече витамини – С, Р, В и минерални вещества от лимоните и ябълките. Високото съдържание на биологично активни вещества в дюличките е причина те да се използват за лечение на сърцето, кръвоносните съдове, храносмилателната система, настинки. Те влияят добре на имунната система, нервната система и за общия тонус на човешкото тяло.

Храстът Хеномелес (Chaenomeles) е известен още като японска дюля или цидония. В превод от гръцки хеномелес означава “разцепена ябълка”. Това са листопадни красиво цъфтящи бодливи храсти с тъмнозелените листа. Особено ефектни са големите керемиденочервени или оранжеви единични цветове. Плодовете приличат на ябълки. На есен, когато листата опадат, жълтите дюлички стоят като орнаменти.

Растенията са доста студоустойчиви, сухоустойчиви и не се поддават лесно на болести. Резитба не е задължителна, а само препоръчителна. Храстът се размножава лесно по вегетативен път. Всяка допълнително положена грижа (редовни поливки, подхранване и др.) бива възнаградена подобаващо.

Японската дюля се отглежда у нас предимно като декоративно растение. Тя се използва за създаването на живи огради и бордюри. Красива е и щамбовата форма, когато японската дюля се присажда на дива круша. Хеномелесът може да се използва и в каменните градини.

Плодове на японска дюля – ароматни витаминозни бомби.

Японска дюля

Няма практика у нас  плодовете на японската дюля да се използват за прясна консумация. Въпреки това плодовете на японската дюля са ядливи. Видовете Chaenomeles са членове на семейство Розоцветни. Като такива, те са близки родственици на нашите ябълки и круши. Малките дюли не са много подходящи за прясна консумация, защото са много кисели и твърди. Настъргани и/или изцедени, обаче стават за овкусяване на салати вместо оцет. Изцеденият сок може да се подслади на вкус и да се пие като лимонада. Високото съдържание на пектин позволява от тях да се приготвят различни желета и сладка

Друг вариант е плодовете на хеномелеса да се изсушат. Високото съдържание на пектин позволява от тях да се приготвят различни желета и сладка. Хеномелесът има много характерен аромат. Малки количества от него могат да се прибавят към консерви с други по- сладки плодове или в сладкиши.

Лесно е да си купите японска дюля от 🌳 Градински центрове, регистрирани в Градина БГ.

Коментирайте

Коментари (1)

Отговорете