Юка, запознайте се – красива и студоустойчива

YUCCA-FILAMENTOSA-gradina-bg

Юка студоустойчива красавица.

Юката произхожда от Средна Америка. Тя се захваща и отглежда лесно и може да украси градината на всеки начинаещ градинар. Наподобява на палма, но не е.

Юката е растение, което краси много паркове и градини у нас. Отглежда се в частни дворове, както в градината, така и в саксия.
Особено атрактивна е когато разцъфти. Цветовете й са бели с формата на звънче и с лек, приятен аромат. Цветоносното стъбло се издига доста над листната маса и впечатлява с внушителни размери и многобройни цветове.

Юка - студоустойчива красавица в градинатаВърховете на листата завършват с остро шипче, от което е добре да сте по-далече. Убождането е доста болезнено. Видът, които се среща най-често у нас е Yucca filamentosa, но има още няколко представителя, които се характеризират с добра студоустойчивост. Yucca elata, Yucca glauca и Yucca flaccida са само няколко от тях. Въпреки че прилича, юката не е палма. Тя е зачислена към семейтво Asparagaceae подсемейство Agavoideae. Има много по-сходни изисквания със сукулентите, отколкото с палмите. Растението има нужда от добре дренирана почва с по-беден състав. Толерира и даже предпочита засушаване. Понася доста добре замърсен с тежки метали и финни прахови частици въздух. Това я прави идеална за озеленяване край пътища.

Юка студоустойчива красавица.

Юката предпочита слънчеви месторастения. Тогава се представя най-добре. Все пак се чувства добре и при леко засенчване. В общи линии грижата за тази „палма“ е точно никаква след засаждане на постоянно място. Рядко страда от болести и неприятели. Няма нужда от подхранване. Единствено от естетична гледна точка се препоръчва отстраняване на прецъфтелия цветонос и остарелите долни листа.
Растението се размножава чрез стъблени резници, които се вкореняват и пускат листа след забождане в почвата. Най-ниските листа могат да опадат и да увеличат дължината на стъблото.

Коренните жители на Америка са я използвали и като храна и лекарство. Хапвали са я точно като повечето зеленчуци, съдържащи нишесте като картофите, фасула и царевицата. Коренът й може да бъде обелен и варен отново подобно на картофите. Може да се поднася като гарнитура към ястия, да се добавя към супи, да се смесва със зеленчуци. Както и да го консумирате, тялото ви ще получи ударна доза витамин С, въглехидрати и диетични фибри.

Юка –  студоустойчива красавица.

Юката, в нашата климатична зона може да се отглежда както като градинско растение, така и като стайно растение. Ето информация за стайната юка.

Коментари (4)

  1. Добре че прочетох, че не трябва да се полива всеки ден Юката. Щях да уморя горкото растение, с моето ежедневно поливане. Взе да жълтее, и да се оплаква.

Отговорете