Запознайте се Шафран, червената платина

Shafran-gradina-bg

Запознайте се Шафран, червената платина.

Шафранът е подправка, получавана от цветовете на шафрановия минзухар (Crocus sativus), културен многогодишен вид от семейство Перуникови (Iridaceae). Всяко цветче има само три шафранови тичинки – източник на ценната съставка. Растението вирее в естествени условия в Югозападна Азия, а в Европа е култивиран за пръв път в района на Гърция. Характерни за него са горчивият вкус и миризмата на йодоформ или сено, които се дължат на химическите вещества пикрокроцин и шафранал. Също така съдържа каротеноидното багрило кроцин, което придава богатия златисто- червен цвят на храната.
Изисквания на растението

Шафранови минзухариШафрановите минзухари се нуждаят от ронливи, рехави, с ниска плътност, добре напоени и добре оттичащи се глинено-варовити почви с високо органично съдържание. Билката се нуждае от пряка слънчева светлина, като сянката не и понася. Предпочита защитените от вятър места. Най-добре е да се засажда в полета, които са наклонени на юг, което осигурява максимално излагане на слънце. В Северното полукълбо луковиците на шафрана се садят през юни, но може и до септември. Луковици засадени по-дълбоко, дават по-малко цветни пъпки и дъщерни луковици, но полученият шафран е с по-високо качество.

Употреба:

1. Приложение в кулинарията

Използва се в сладкарството при приготвянето на бисквити, кексове, сладкиши, блатове;
Добавя се в плодови желета, кремове, мусове и сладоледи;
С него се оцветяват светли бульони (зеленчукови, рибни), вегетариански супи;
В Близкия Изток и в Южна Европа се използва за ароматизиране и оцветяване на ястия с ориз;
Добавя се и в ястия с агнешко, риба и птици за увеличаване на аромата и за оцветяване;
Много добре се съчетава с домати и аспержи.

Запознайте се Шафран, червената платина.

2. Приложение в медицината и козметиката

В него има витамин А, витамин С, фолиева киселина, рибофлавин и ниацин. Той е добър източник на минерали, мед, калий, калций, магнезий, желязо, селен и цинк; плюс антиоксиданти – зеаксантин и ликопен. Още от древни времена се използва за болки в корема, камъни в бъбреците и подобряване на кръвообращението. Днес вече има изследвания, които доказват много от терапевтичните му свойства- например има положителен ефект срещу болестта на Алцхаймер, добър антидепресант е и участва в предотвратяване образуването на ракови клетки.

Бил е използван за лечение на морбили;
Използва за лечение на пикочния мехур, бъбреците и чернодробни заболявания, диабет;
Помага в борбата с туморите и облекчаване на страничните ефекти на химиотерапията;
Противодейства на отрицателните ефекти от алкохол върху мозъка;
Отличен за стомашни проблеми и анти-спастичен, помага на храносмилането и повишава апетита;
Облекчава болки в стомаха и напрежението;
Използва се като лекарство за грипоподобни инфекции и астма;
Има свойствата на афродизиак;
Укрепва сърцето и нервната система;
Триенето на венците с шафран може да намали възпалението им;
Има антибактериални и антивирусни свойства;
Използва се за текстилно багрило и в парфюмерията.

Тъй като шафранът е много скъп, има голяма вероятност да попаднете на фалшив такъв. За да разберете дали този, който сте купили е истински, потопете малко от него в топла вода и ако течността се оцвети веднага, това не е шафран. Истинският трябва да кисне в топла вода/мляко най-малко 15 минути, преди наситеният му червено-платинен цвят и ароматът му да се усетят.

Вижте още статии на тема билки.

 

 

Коментари (1)

  1. I really liked reading this post and discovered some useful information. Thanks for sharing your insights with your readers.

Отговорете