Засадете овошките през Ноември 🍂!

Darveta-Noemvri

Засадете овошките през Ноември!

Посадъчният овощен материал до края на ноември трябва да бъде засаден. Това съветват експертите. Местата с добър въздушен дренаж са най-подходящи за създаване на насаждения. Такива, например са подножията на планините.

Посадъчen овощен материал  ще намерите в  овощни разсадници 🍐, регистрирани в Зелено БГ.

През ноември метеорологичните условия са най-подходящи за есенното засаждане на всички овощни култури с изключение на ореха. Най-подходящото време за засаждане на орех е пролетта. При климатичните условия в България засаждането на овошките трябва да приключи до края на ноември, преди настъпването на  зимните студове.
Преди засаждането прегледайте внимателно младите фиданки! Те трябва да са здрави и да отговарят на конкретни изисквания: височината им да е над метър, да имат най-малко 3 скелетни клона и минимум 3 корена с дължина около 30 см.

Съкратете с 2-3 см  корените на дръвчетата преди самото засаждане. Наранените места по кореновата система задължително се отстраняват до здрава тъкан. Овощните дървета се засаждат в предварително изкопани за тази цел посадъчни ями. Ако почвата е лека и пропусклива, дупките трябва да са с размери  50/50/50 см.

Засадете овошките през Ноември.

Една седмица преди засаждането на дръвчетата, в посадъчните дупки се слага по 100-200 г суперфосфат, 80-100 г калиев сулфат (за леки и песъчливи почви) и 5 кг добре угнил и предварително смесен с почва оборски тор.
Обърнете внимание, че при засаждането кореновата шийка на дръвчетата трябва да е 3 см над почвената повърхност. Ако мястото е ветровито, се препоръчва фиданките да бъдат укрепени с колчета, забити близо до стъблото. Запълвайте посадъчните ями с почва постепенно. Когато пръста покрие корените, е необходимо да се извърши уплътняване на почвата, отвън навътре. След засаждането полейте фиданките с 12 литра вода.

През ноември овощните култури са в състояние на относителен покой. затова голяма част от причинителите на болестите по тях са в неактивно състояние. Внимание: в растителните остатъци зимуват много вредители. Те са потенциален източник на редица болести  в овощните градини. Като например: кафяви листни петна по дюлята и крушата; струпясване по ябълката и крушата; загиване завръзите на дюлята; черно гниене по семковите и други. Затова отстранете всички отпадъци и окапали  плодове от овощните насаждения. Качествената дълбока оран ограничава разпространението на опасните болести и вредители.

Не засаждайте овошките много близо една до друга, особено ако видът е бързорастящ или образува голяма корона.

Посадъчen овощен материал  ще намерите в 🍐 овощните разсадници, регистрирани в Градина БГ.

 

Отговорете