Зазимяване на градинска техника и инструменти

Gradinski-instrumenti-zimata

Зазимяване на градинска техника и инструменти.

Качествените градински инструменти и техника не са евтини, затова грижете се добре за тях, за да издържат по-дълго време. Независимо дали става въпрос за стар трактор или любима лопата зимата може да се окаже трудна за тях и останалото градинското оборудване. Особено, ако не са почистени и съхранявани правилно.
Предлагаме някои съвети за подготовката на градинския инвентар за студените дни, които предстоят.

Есенна инвентаризация.
През ноември и декември се прави инвентаризация на техниката и инструментите на градинаря. Определете кои инструменти се нуждаят от ремонт, заточване или подмяна. Положете необходимите грижи преди да приберете инструментите си. Отбележете си какво ново трябва да купите напролет. Може би е дошло време да смените старата лопата. В магазините за градински инвентар продават нови и удобни, които са по-леки и ще облекчат труда ви в градината. Старите инструменти, които и догодина ще ви вършат работа, почистете добре и приберете на сухо. Използвайте шкурка, за да ги почистите от ръждата.

Зазимяване градинска техника и инструменти.

Почистване и смазване.
Преди да приберете мотики, лопати, гребла и други градински инструменти ги почистете внимателно. Използвайте твърда четка и малко сапунена вода, за да почистите мръсотията. Защото мръсотията, оставена върху инструментите, може да доведе до ръжда и гниене и да  навреди на дръжките от дърво и металните остриета.
След почистването намажете всички открити метални участъци с растително масло. Може и с моторно масло, но растителното е също толкова ефективно и по-малко токсично. Отстранете треските от дървените дръжки с парче шкурка и след това намажете цялата дръжка с ленено масло. Съхранявайте инструментите и градинската техника на сухо място. Закачването на инструментите е най-добрият вариант, тъй като ги предпазва от излишна влага.

Зазимяване градинска техника и инструменти.

Зазимяване на градинска техника и инструменти

Зазимете напоителните системи.
Изключете и съберете всички маркучи и напоителни системи. Ако останат навън през зимата, има вероятност да се спукат. Изцедете водата и залепете всякакви дупки. Навийте градинските маркучи добре, за да избегнете прегъвания, които могат да се превърнат в дупки през зимата. За да избегнете прегъвания в градинските маркучи, можете да окачите цилиндрична кутия върху пирон, след което да увиете маркуча около нея.

Заточване на режещите инструменти.

Есента е моментът да заточите остриетата на всички режещи инструменти. Това включва ножици, машинки за подрязване, лопати и мотики. Най-бързо става със заточващ камък. След заточването, отново нанесете растително масло върху металните повърхности на вашите режещи инструменти. Сега е и времето за смазване на връзките и шарнирите на всички режещи инструменти. Използвайте 3-в-1 масло или WD 40, за да поддържате тези звена в добър вид.

Зазимяване градинска техника и инструменти.

Почистване на градинската техника.
Преди да оставите тримерите, косачките, мотофрезите и тракторите да почиват, не пропускайте да ги почистите и подготвите за зимата. Извадете остриетата, наточете ги и ги намажете с масло. Изстържете цялата натрупана трева и мръсотия. Изключете батерията и запалителните свещи, за да не стартират случайно през зимата. Сменете маслото във всички газови инсталации преди зимното съхранение. Оставете двигателите да работят 15 минути, за да загреят всякакви утайки преди източване. Ако се остави да седи през цялата зима, тази утайка може да бъде твърда в двигателите следващата пролет. Не оставяйте гориво в резервоарите през зимата. Оставянето може да влоши пластмасовите и гумените части и да образува ръжда на металните.

Зазимяване градинска техника и инструменти.

Подгответе зимните градински инструменти.
Не забравяйте оборудването за зимно почистване. Поставете лопатите за сняг на места с лесен достъп. Генераторите могат да бъдат незаменими, ако спре електроснабдяването за няколко дни поради зимна буря. Затова приведете ги вготовност да стартират бързо! Отделете време сега, за да ги включите и се уверете, че те ще стартират и работят гладко.

Можете да си купите градински инвентар от фирмите регистрирани в категория 🛠 Градинска техника е Градина БГ.

Вижте още статии на тема градинска техника.

Коментирайте

Отговорете