Жасмин, намерете време да усетите мириса му

jasmin-gradina.bg

Жасмин препоръчителен за всяка градина.

На пръв поглед жасминът като храст е доста невзрачен на вид, но само докато не цъфне. Тогава се превръща в ароматна приказка! Може да цъфти в жълто, розово, бяло, кремаво, а така също да бъде единичен и двоен. Жасминът има много разновидности и се отнася към семейство маслинови.

Жасмин в градинатаНа балкона можете да отглеждате стаен жасмин. Периодът на цъфтене на различните видове се различава: едни цъфтят през пролетта и лятото, а други – през зимата. Лекарственият жасмин може да бъде отглеждан за лечебни цели. Едроцветният жасмин представлява стаен сорт на вечнозеления жасмин с много ароматни цветове. По-разпространен е храстовидния голоцветковый жасмин, използван като увивно растение.
Жасминът расте добре на слънчево място. Градинският жасмин е с едри бели ароматни цветове с четири венчелистчета, които цъфтят в средата на лятото. Този вид понася много добре зимните студове.

Жасминът не изисква особени грижиРазмножаване
Жасминът се размножава по различни начини: чрез семена, чрез присаждане, чрез разделяне на храста. Най-популярен начин сред градинарите е този на разделяне на храста. През есента от годишните издънки се изрязват резници, дълги около 10 см., след което се засаждат в достатъчно влажен пясък и се държат на хладно – желателно в мазето. За ранен цъфтеж е добре издънките да се изрежат през пролетта, а за късен – през есента. За да се ускори растежа им, се засаждат в смес от пясък и торф. Когато пуснат коренчета (след около три седмици), настъпва растеж на летораслите. След това можете да ги загърлите, както правите това с картофите. За да стимулирате растежа на филизите, е хубаво на следващата година малко да ги орежете. Към есента е желателно да присадите новия храст на постоянното му място. Младите растения цъфтят едва на третата година.

 

Жасмин на ограда gradina.bg

Жасмин, грижи
Жасминът не изисква особени грижи. Ако го отглеждате в домашни условия, е нужно да поддържате средна температура над 10ᵒС. През летния период чрез вентилатор или климатик трябва да се поддържат 22ᵒС. По време на интензивния растеж се препоръчва при поливането да се включва течно подхранване. Ако листата на растението се свиват или увяхват, това означава, че не се поливат правилно (или прекалено, или недостатъчно). През зимата поливането трябва да се намали.

Ако цветът на цветчетата се е променил, това говори за въздействието върху тях на преките слънчеви лъчи. Най-подходящото място за отглеждане на стайния жасмин са прозорците, разположени на изток. Ако жасминът страда от недостатъчно осветление, трябва да му се осигури допълнително изкуствено осветление.
Пресаждането на стайното растение е желателно да стане през март. Младите растения се нуждаят от ежегодно преместване в по-голяма саксия, а по-старите – през 2–3 години. Подходящата почва за тях се състои от глина и торф или от пясък и листна тор.

Вредители по жасмина
Всички сортове могат да бъдат нападнати от вредители: листни въшки, акари, щитоносни въшки и др. Третират се с подходящи препарати.

Жасмин – намерете време да усетите мириса му.

Жасмин можете да си купите от почти всички градински центрове 🌳, представени във фирмения каталог на Градина БГ.

Източник: zeleno.bg

Коментари (2)

  1. Здравейте,

    ЗЕЛЕНО БГ и ГРАДИНА БГ са каталози с над 300 фирми за ГРАДИНА, ЦВЕТЯ и всичко свързано:
    ZELENO.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ОЗЕЛЕНЯВАНЕ и ГРАДИНА: https://zeleno.bg
    GRADINA.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ГРАДИНАТА: https://gradina.bg
    Потърсете в категориите ФИРМА която да ви свърши работа. Поздрави,

Отговорете