Жен-шен, растение, чието име означава „корен-човек”

Zhen-shen-gradina-bg

Най-добрият жен-шен е дивият жен-шен. Тази разновидност е рядка и често е доста скъпа. Дивият жен-шен по принцип расте в по-студен климат, на висока надморска височина, в гористи райони, които са с почви, богати на минерали и други хранителни вещества. Тези отдалечени места не са били обект на селскостопански практики и са изключително чисти, тъй като не са замърсени, в следствие на култивиране.

Жен-шенът е растение, чието наименование означава „корен-човек” се споменава в медицинските летописи още от преди 5 хиляди години. Азиатците винаги го предлагали като подмладяващо средство и като средство удължаващо живота. Смятан е за панацея и е прилаган в много случаи. Днес много от легендарните свойства на жен-шена са потвърдени от учените.

В Европа жен-шенът достига за първи път в ранното средновековие, благодарение на арабския мореплаватели. Популярен става обаче чак през XIII век, когато на Стария континент отново го донася Марко Поло. Все още се бере на ръка, а за реколта трябва да се чака от 5 до 10 години. Това е много взискателно растение, не понася силната слънчева светлина, затова полетата, където се отглежда се покриват със специални навеси. В Древен Китай се пазел само за кралското семейство, за китайския кралски двор, а знанието за него пазели поредните династии. Един от китайските владетели поддържал дори 10-хиляадна армия, която пазела полета, на които се отглеждало това растение.

див жен-шенКитайският жен-шен (Panax Ginseng) е тревисто растение от сем. Аралиеви. Той е най-известният вид, има също сибирски жен-шен (Eleutherococcus senticosus), американски жен-шен (Panax quinquefolium), японски жен-шен (Panax japonicum) и други. Родината му е Китай, където е широко използван като панацея, корен на младостта и дълголетието от 5000 години. В последствие се разпространява и в Корея, а днес е сред най-популярните здравословни продукти.

Полезните свойства на жен-шена са в корена му. Той израства много бавно (4-6 години), трупайки жинзенозиди (вид сапонини) и гликозиди с уникална структура и действие. Едва тогава количеството им е достатъчно, за да има лечебен ефект.

Как действа жен-шенът?
Основната биологично активна съставка на жен-шена са гликозидите, най-вече гликозида жинзенин, който стимулира синтеза на гликоген и понижава нивото на захарта в кръвта. Маслото панаксен укрепва кръвоносните съдове и нормализира сърдечната дейност, а панаксовата киселина ускорява обмяната на веществата. Жен-шенът е богат също на витамините С и от групата В, минерали, алкалоиди, пектин и т.н.

Жен-шен – дава енергия.

Коренът е силен енергогеник. Повишава аеробния капацитет и аеробната издръжливост, затова е много подходящ за активно спортуващи. Действа като адаптоген. Стимулира тялото да избира мастни киселини вместо гликоген при зареждането с енергия. След като навлезе в стомаха активните вещества се придвижват с течностите, преминава постепенно през стените му, дванадесетопръстника и тънките черва. Ускорява изгарянето на мазнини.

 

 

Отговорете