Как да си направим жив плет евтино и лесно?

Jiv-Plet-Logo-gradina-bg

Как да си направим жив плет евтино и лесно.

Източник: 3Д ГАРДЕН EООД

Красивата картина на един китен и поддържан с любов двор се нуждае и от красива рамка. Такава рамка може да бъде живият плет. Той може да се направи от най-различни растения – широколистни и иглолистни. Най-лесно и най-често срещано обаче е засаждането на така нареченото „Птиче грозде”, или Лигуструм (Ligustrum ovalifolium ). Всеки, дори да няма никакво понятие от градинарство, може да отгледа разкошен и гъст жив плет, ако се придържа към няколко прости и лесни за изпълнение правила.

Жив плет евтино и лесно.

Жив плет от Туя

 

 

 

Жив плет от Туя

 

 

 

В градинските центрове растенията /вземаме за пример „Птичето грозде”/, се предлагат в контейнери или на гол корен. Ако растенията са в контейнери /пластмасови саксийки или полиетиленови торбички/, те могат да се засаждат по всяко време на годината. Ако обаче са на гол корен, което излиза значително по-евтино, те се садят рано напролет, преди да е настъпила вегетацията. Растенията се засаждат двуредно в тръгълна схема по 5 – 10 на линеен метър. Първо се изкопава траншея, дълбока около 20-25 см и широка около 35-40 см. Растенията се нареждат в нея и се заравят, като почвата около корените се отъпква грижливо и се полива обилно. След като всички растения са вече посадени, се подрязва към 1/4 от височината им, когато са облистени, за да могат да се прихванат по-лесно. Накрая се наторяват с комбиниран тор NPK (азот, фосфор и калий).

Жив плет, озеленяване на двор.

 

Жив плет от Птиче Грозде    Жив плет от Птиче Грозде

 

Честото подрязване на живия плет, особено през летните месеци, е задължително условие, за да стане той хубав и гъст. Честотата на подрязването зависи от скоростта, с която живият плет расте. Важно е да не се забравя, че колкото по-често се подрязва той, толкова по-гъст ще стане след време. Това е особено важно да се прави в началото, за да се разклони достатъчно. Тук, разбира се, говорим не само за „Птичето грозде”, а за растенията по принцип. Те могат да са различни видове – Спирея, Лоницера, Хеномелес, Пираканта, Лавровишна, Чашкодрян, Чемшир и много други.

Когато избираме растения за жив плет, не бива да забравяме, че лигустромът е ефектен само от пролетта до есента – през зимата листата му окапват.
Ако търсим целогодишен ефект от желания жив плет, трябва да изберем иглолистни растения. Много красив например, макар и доста по-скъп, е живият плет от туя. При него се садят по 2-3 растения на линеен метър. Могат да се използват различни видове, но най-добър ефект дава Thuja occidentalis “Smaragd”, те са гъсти и конусовидни.

Ако искаме много висок жив плет (над 3 метра), може да използваме и Thuja occidentalis “Columnaris”. При засаждането е важно хубаво да се трамбова пръстта около кореновата бала и да не се натрупва почва над нейното ниво. След това трябва да се полее обилно с вода, за да слегне почвата. Накрая се наторява с комбиниран тор NPK (азот, фосфор и калий).
Когато се грижим за растенията редовно, те стават все по-красиви, а поддръжката им – все по-лесна. Това не става мигновено, но само след година-две минувачите ще забавят крачка, загледани в „живата” ни ограда.

 

Жив плет подръжка

Жив плет градина бг

 

Как да си направим жив плет евтино и лесно.

Източник: 3Д ГАРДЕН EООД

 

 

Отговорете