Зимата в градината

zima-gradina

Зимата в градината

Ако мислите, че зимата в градината е напълно мъртъв период – грешите. Вашите растения живеят и очакват пролетта. Също така, падне ли сняг, вашата градина изглежда съвсем различно.
Но градината не са само растенията. Градината е и осветление, скулптури и малки архитектурни форми. Покрити със сняг, те могат да дадат неочаквани нови ефекти. През зимата снегът може да се превърне в основен аксесоар за градината. Когато всичко е покрито със сняг, пространството сякаш се свива. И възникват въпроси на които досега не сте обръщали внимание:

Панорама през прозорците.

Красивите места в градината трябва да се виждат от прозореца на любимата ви стая, от терасата, балкона, от портата. И обратно, грозните, които са оголени през зимата, трябва да бъдат изключени от полезрението – например големи растения, които изискват подслон от замръзване.
Не бързайте да насищате градината с различни „красоти“. Ние сме в състояние да видим и оценим само по една композиция наведнъж. Останалите трябва да играят ролята на фон. Гледките в дъното на тясно насочените перспективи са особено ефектни. Изберете отдалечен ъгъл на градината, където като във фокус погледът ви ще се концентрира върху акцента. Обектът може да е голямо, красиво дърво в далечината, беседка в отсрещния ъгъл на градината, скулптура в края на алеята.

Зимата в градината

Декоративният ефект на растенията.

Калина в снега

Помислете как да осигурите декоративният ефект на градината през зимата. Важни са детайлите на „зимната рокля“ на градината.
Зимният аскетизъм може да се компенсира от изобилието на иглолистни дървета. Зимата е времето на техния триумф, когато единствено те осигуряват зеленина.
Но не бива да се ограничавате само с тях. Иглолистните дървета трябва да са не повече от една трета от броя на големите насаждения. В големи количества те ще създадат мрачно настроение.

Има и широколистни растения, които по нищо не отстъпват на иглолистните дървета. Японската дюля и обикновеният люляк остават зелени до късна есен, понякога под снега, бавно изхвърляйки яркозелени листа.
Добре е те да бъдат подкрепени от растения с ярки декоративни плодове, които да контрастират с белия искрящ сняг. Такива растения заслужават специално място в градината (на входа на къщата или пред прозорците). Специално място откъдето по всяко време можете да се любувате на кървавочервените плодчета на обикновената калина или берберис. Не забравяйте и за красотата на кората – бяла или червена. А също така и за графиката на клоните, формата на короните на дървета и храсти (върба, кървавочервен глог, леска, лиственица).

Зимата в градината

Малките архитектурни форми дават акцент.

Зимата в градината статуя

За да завършите композицията, за да я направите по-запомняща се, ще помогнат градинските скулптури и другите малки архитектурни форми, проектирани в същия стил.
Дървото като материал често се използва в декорацията, тъй като е органично за градината и помага да се вдъхне душа на цялата композиция.
Но не забравяйте, че градинските скулптури и други малки архитектурни форми могат както да допълнят пейзажа, така и да го развалят. Затова още през пролетта трябва да помислим как да направим
зимната градина незабравима и тогава няма да съжаляваме, когато че периодът на цъфтежа свърши.

Жива ограда

Живата ограда и нейната плътност.

При планирането на градината е необходимо да се осигури постоянна визуална изолация. Подходяща е жива ограда оформена или свободно растяща от иглолистни, или дву-триредово засаждане на големи декоративни храсти (глог, дребнолистен люляк, берберис, бъз, европейска спирея и т.н.). Живите плетове от люляк, глог, бъз, евонимус в крайна сметка остават голи отдолу. Затова  засадете и ниско растящи храсти или ги планирайте за в бъдеще, като запазите място за тях.
Ако насаждението е на сянка през по-голямата част от деня, по-добре е да се спрете на блестящ кизилник, еунимус, бяла снежна боровинка, бял и червен дрян или махония. При засаждане на слънце са подходящи берберис Тунберг, роза ругоза, курилски чай, златен касис и др.. Някои от тях са устойчиви и на сянка.

Декоративни храсти и растения можете да купите от Градинските центрове 🌳 регистрирани в Gradina BG.

Градински скулптури  можете да купите от фирмите в категория: Градинска украса орнаменти 💎, регистрирани в Zeleno BG.

 

Отговорете