Зокум, лян, олеандър – екзотично излъчване и чар

oleander-zokum

Зокум, лян, олеандър – екзотично излъчване и чар.

Много отдавна той е прекрачил пределите на Средиземноморието и субтропиците на Азия, за да се превърне в любимо декоративно растение и по нашите ширини. Олеандрите – тези прекрасни вечнозелени храсти с дълги и тесни листа и изящни едри цветове, разцъфват при първата нежна ласка на топлия влажен вятър, полъхващ от юг. Вятър, който довява далечен аромат на море и пясък и се скита сред облените в светлина земи. От тези места е пренесен зокумът. И как да не се харесва, като притежава такова екзотично излъчване и чар. В самото име „олеандър“ има мекота и чувственост.

олеандър екзотично излъчване и чар

Наименованието на този красавец с едри уханни съцветия произлиза от „олео“ – миризлив и „андре“ – един от гръцките острови, където е видян за пръв път от ботаниците-изследователи. Наричат го още зокум и лян. Според други  източници Олеандър пък означава отровна маслина – листата му силно напомнят маслинените и всичките му части са наистина отровни. Ботаническото му име нериум (nerium) на гръцки значи влажен и говори за това, че в родината си – Средиземноморието, винаги вирее около вода – реки, морета, езера.

Зокум, лян, олеандър – екзотично излъчване.

разноцветни зокумиПри подходящи условия с лекота може да надмине 2,5 метра. Кожестите му листа са тесни и дълги, достигат до 10-15 см. В зависимост от сорта зокумът цъфти от юни до октомври. Тъй като в едно съцветие едновременно има и цветни пъпки, и отворени цветове, и плодове, цъфтежът на всеки храст е много продължителен. Цветовете са в нежни тонове – бели, розови, червени, жълти, медени. В зависимост от сорта биват прости или кичести. Събрани са в сложни съцветия по краищата на клонките. Повечето сортове излъчват много приятен аромат, който обаче за някои хора е прекалено интензивен и предизвиква главоболие. За съжаление някои много красиви сортове са лишени от аромат, но този недостатък се компенсира от прекрасните цветове.

Отглеждане: Като типичен представител на средиземноморската флора олеандърът цъфти и се развива добре само когато расте на слънце. На място, което не се огрява достатъчно, клонките ще се изтеглят, листата ще изгубят блясъка си, цъфтежът ще е беден, а може пъпките и въобще да не се отворят. През лятото зокумът ще се чувства най-добре на балкона или в градината. Щом обаче се зададат първите слани, трябва да приютим зокума на безопасно място.

 

Зокум, лян, олеандър – екзотично излъчване и чар.

зокум екзотично излъчване и чарПрез лятото олеандърът се полива редовно и с много вода. През зимата, особено когато помещението не се отоплява, се полива рядко и оскъдно. Когато обаче стаята е топла, се полива умерено. В периода на активно развитие – от април до август-септември, чудесно се отразява подхранването с комплексни торове за цъфтящи растения или с разтворен оборски тор.

 

цвят на олеандър

Младите олеандри се пресаждат всяка година, а по-възрастните – през 2-3 години. Обикновено това се прави през март.Съдовете трябва да са съобразени с размерите на храста. Младите зокуми, посадени в големи саксии, ще страдат, както и едрите, принудени да се свиват в омалелите си обиталища. Когато пораснат толкова, че пресаждането е вече невъзможно, се подменя само горният слой на почвата и се набляга по-сериозно на подхранването.

Зокум, лян, олеандър – екзотичен чар.

Зокум дървоОлеандъра у нас се отглежда, като саксийно растение защото е незмоустойчив вид. През лятото можете да изнесете растението на двора или балкона но да бъде на добре огрято място (може и на директно слънчево греене). През зимните месеци внесете Зокума в помещение, което да е добре осветено, а температурата 8-10°С. Растението се полива обилно през летните месеци, а в периода на покой (зимните месеци) оскъдно, колкото почвата да е леко влажна. Не е нужно да оросявате листата му, а само при необходимост. Подхранването с течни торови е желателно да става веднъж на 2 седмици през пролетта и лятото.

Младите растения на Олеандъра се присаждат ежегодно, а по старите веднъж на 2-3 години. След присаждането минимум 2 месеца не е желателно да се подхранва с течни торове. Ако подхраните Зокума в почвената смес ще се получи пренасищане на хранителни вещества и довежда до загиване на растението. Идеалната почвена смес се е Глинеста чимовка : Листовка : Парникова почва : Пясък в съотношение 4:2:1:1. Ако тази ви се струва твърде екстравагантна можете да я смените с Чимовка : Добре угнила оборска тор : торф в съотношение 1:1:1. По време на присаждането е желателно добре да дренирате вашата саксия. За това натрупайте няколко сантиметра с камъчета на дъното в саксията.

Зокум, лян, олеандър, размножаване.

жълт олеандър

Размножаване: Олеандърът се размножава основно чрез резници. Отрязания резник е желателно да е с дължина около 10-15см., като това действие е желателно да става през пролетта или лятото. Потапяте го във вода до образуването на първите адвентиви коренчета. След това можете да засадите резника в саксия и поддържате почвата влажна.

Светлина: Силно слънце.
Вода: През лятото обилни, през зимата умерени дози.
Подхранване: От април до септември.

Зокуми можете да си купите от градинските центрове регистрирани в ГРАДИНА БГ.

 

 

 

Коментари (2)

  1. Обновявайте информацията си! Олеандъра вирее почти в цяла южна Българи и черноморието на вън. Известни са десетки сортове които, издържат до -15 градуса!

    1. Ще се радваме да напишете повече информация за студоустойчивите сортове.
      Поздрави,
      Екипа на ГРАДИНА БГ

Отговорете