Запознайте се ГАРДЕНИЯ, ще сме заедно до октомври

Gardenia-gradina-bg

Гардения, кипри се с цветове до октомври. Тази красавица е капризна и не расте навсякъде

Жасминовидната гардения (Gardenia jasminoides) е храстче от семейство Маренови. Тя идва от Япония и Китай. През цялата година гарденията се кипри с блестящи, сякаш току що измити и лакирани, големи кожести листа. Между тях от юли до октомври се появяват ефектни засукани пъпки-свещи и големи бяло-кремави мъхести ароматни цветове. Te си съперничат с розата по красота и аромат. Дори един-единствен цвят може да напълни вашето жилище с прекрасното си благоухание. Но както всяка красавица, гарденията е взискателна и капризна. Трябва да знаете какво й харесва. И ако съумеете да й угодите, тя ще ви дари с щастието да се наслаждавате на цялата й красота.

Запознайте се ГАРДЕНИЯ, ще сме заедно до октомври.

Обича мека вода и топло място. Тя е любителка на топлината, светлината и слънцето. Гарденията се чувства комфортно само в температурните граници от 15-24 градуса, тогава на силните облистени филизи се образуват множество цветни пъпки. Повишената или понижена температура, резките колебания на температурата могат да предизвикат опадане на пъпките. Трябва да се полива с топла и мека вода умерено, почвата трябва винаги да е леко влажна, желателна е и висока влажност на въздуха. През зимата трябва да се напоява рядко. През цялото време, освен в периода на цъфтеж, трябва често да я напръсквате.

“Фризирайте” я след цъфтежа. За да бъде пищен храстът на гарденията, e необходимо да се регулира дължината на издънките чрез резитба след цъфтежа и при пресаждането през февруари. Пожълтяването на листата може да се предизвика и от неправилно подбрана почва. За гарденията киселинността на почвата не трябва да превишава 5.0. Субстратът трябва да съдържа торф, пясък, иглолистна, чимова и широколистна почва (1:1:1:2:1), необходимо е два пъти в месеца да се полива с много слаб кисел разтвор (няколко капки лимонов сок на 1 литър вода) или вода с разтворен в нея торф.

Размножаване. Гарденията се размножава чрез резници във вода или в леко загрята почва, а пръскането на резниците може да ускори работата.

Гардения можете да си купите от ГРАДИНСКИТЕ ЦЕНТРОВЕ, регистрирани в каталога на ГРАДИНА БГ.

Източник:  zeleno.bg

Отговорете