Хинап, есента e подходящото време за засаждане

Hinap

Подходящото време за засаждане на хинап е есента или евентуално през пролетта. Той предпочита рохкави и каменисти почви. Финапът издържа на големи горещини през лятото.

Хинапът (Zizyphus) е ниско дърво или храст и може да достигне на височина до 5 метра. В България е познат още като финап, китайска фурма или дзиндзифка.

Без проблем можете отглеждате хинап в градината или в домашни условия, тъй като видът не е особено претенциозен. Все пак има някои тънкости в отглеждането му.

Хинап, отглеждане.

Хинапът се размножава чрез издънки или семена. Издънките запазват изцяло непроменени качествата на растението-майка и не се нуждат от облагородяване по-късно.
Семената приличат на тези на финиковата палма и е необходимо да се засадят веднага, щом се извадят от плода. Хинапът няма нужда от растителната защита и не изисква много грижи. Изисква обаче редовно поливане. Финапът е столетник и плододава още на третата година. В България има създадени и плантации.

Короната на хинапа се формира естествено. Той обича каменисти и рохкави почви, съдържащи вар и с добър дренаж. Дръвчетата се засаждат на разстояние от 5×5 метра.

Хинап, съдържание и ползи.

Китайската фурма е изключително ценна заради плода, който е екзотичен, много витаминозен и лековит. Плодовете на хинапа са с огромно съдържание на витамин С. съдържат също витамините А, B2 и P, протеини, флавоноиди, сапонини, танини и киселини. От минералите съдържат най-много калций, желязо и фосфор. Листата на хинапа също са отличен източник на полезни хранителни вещества – витамин B1, катехини, дъбилни вещества и уронови киселини.

Китайската медицина го предписва като тоник за засилване на функцията на черния дроб защото за столетия е доказано положителното му въздействие.
Помага на пациентите да се възстановят от хепатит и цироза. Още се използва за тонизиране на далака и стомаха, за лечение на задух, при тежко емоционално разстройство, срив и нервни състояния. Плодовете на финапа, не могат да останат дълго в свежо състояние. При изсушаване полезните свойства на хинапа се засилват.

За сушене използвайте дехидратор. Ако нямате, сушенето може да стане и във фурна – в тава, която е като ситна решетка. Плодовете не бива да се допират. Съхраняват се в торбички при стайна температура. Трайността им е 1 година.

Вижте още полезна информация за други плодни дървета.

Можете да закупите посадъчен материал за хинап от повечето овощни разсадници регистрирани в каталога на Градина БГ.

Коментари (4)

 1. Имам интерес да закупя разсад от Хинап, посочете ми начин,за което Ви благодаря!

 2. Здравейте,

  ЗЕЛЕНО БГ и ГРАДИНА БГ са каталози с над 300 фирми за ГРАДИНА, ЦВЕТЯ и всичко свързано:

  ZELENO.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ОЗЕЛЕНЯВАНЕ и ГРАДИНА: https://zeleno.bg
  GRADINA.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ГРАДИНАТА: https://gradina.bg

  Потърсете в категориите ФИРМА която да ви свърши работа. Поздрави,

 3. Бих искала да науча повече подробности за сушене на хинап в дехидрататор за битови цели.
  1. Каква е предварителната обработка – достатъчно ли е да се сортират, да се изберат здрави плодове, да се измият и подсушат?
  2. Налага ли се предварително бланширане, както е в повечето рецепти в Интернет / те са копи/пейст една от друга/?
  3. При каква температура и колко време /ориентировъчно, разбира се/ трябва да се сушат в дехидрататор / за домашна употреба, има терморегулатор/?

 4. Как да извърша опрашване на цветовете на хитапа ? Втора година цъфти, а тава прод. Още стоят цветовете. Видях на други дървета, че има и цвят и продчета, а взето няма нито 1 плод.

Отговорете