Плодовете на нара се прибират през октомври

Nara-polezen-vkusen

Плодовете на нара са вкусни и много полезни и се прибират през октомври.

Нарът (Punika granatum) e едно от най-старите културни растения. Той се отнася към семейство Punicaceae. За негова родина се смята Югозападна Азия. Полезните и лечебни качества на този плод са били известни на хората от дълбока древност. Рисунки на нар са намерени в гробниците на египетските фараони. За римляните и гърците той е бил символ на плодовитостта и дълголетието, за евреите – на изобилието и богатството.

През епохата на християнството червеният сок от зърната на нара се свързва с пролятата кръв на мъчениците за Христовата вяра. В далечното минало при сватбените ритуали плодът е бил послание за щастлив брак и многобройно потомство. Нарът е широко разпространен в азиатските, африканските и средиземноморските страни. У нас той се среща в крайните южни райони на страната и по Южното Черноморие, предимно в градините на любителите овощари. Отглежда се като дърво и храст. Това рас­тение не понася много ниските температури. То може да издържи на краткотрайно застудяване – до минус 15 гра­дуса, но при по-ниски температури лесно може да загине.

Плодовете на нара са вкусни и много полезниДървото расте до около 8 метра, но рядко стига до толкова. Там където се е засадило само, без човешки грижи, често става храст или ниско дръвче. Листата му са малки, продълговати и тесни – дълги са 3 – 7 см дълги и са широки 2 см. Цветът му е оранжево-червен, едър с пет листа (понякога повече при култивираните растения).
При създаване на насаждения с нар се препоръчва отглеждането на няколко сорта подходящи опрашители (нарът е кръстосано опрашващо се растение). При засаждане разстоянието между редовете и между растенията в реда трябва да бъде най-малко 4 м. При дървовидната формировка се оставят 4-5 скелетни клона, а при храстовидната – 4-5 стъбла. Можете да закупите нар от повечето овощни разсадници в България.

Нарът насища кръвта с кислородПлодовете на нара са вкусни и много полезни.

Нарът насища кръвта с кислород и помага срещу лошия холестерол. Червените на цвят семки са съдържателни на лимонена лимонена киселина и полифеноли, с изключително значение за тонуса и кръвоносните съдове.
Около 20% захари, 9% лимонена и яблъчна киселина, фосфор, манган, магнезий, силиций, алуминий, никел, хром, мед (някъде 0,2-0,3%) калций, витамините B1, B2, B6, B12, витамин C – с най-високо съдържание, витамин P, витамин A, крие в себе си прясно изцеденият сок от нар. Освен това изобилстват багрилните вещества – огромно е съдържанието на целулоза, течни масла (витамин E) и белтъци. Нарът притежава редица лечебни свойства, които по ценност са го наредили на едно от челните места в народната медицина.

В портал ЗЕЛЕНО БГ в категория ОВОЩНИ  РАЗСАДНИЦИ 🍐 има представени над  20 овощни разсадника, с  телефони, снимки, информация за произвеждания овощен посадъчен материал:

 

Още информация за други плодни дървета.

Отговорете