9 правила за подрязване на розите

Podriazvane Rozi

9 правила за подрязване на розите.

Розата е кралицата на цветята и несъмнено всеки любител на цветната красота притежава поне един вид в своята градина. За да се насладите изцяло на приказната прелест на това растение, е необходимо да познавате предпочитанията му и да прилагате правилно изискуеми грижи. Сред най-важните моменти в отглеждането на розите се очертава този на тяхното подрязване. Но какво всъщност е положителното въздействие и значение на резитбата на розите? На първо място,  чрез нея се оформя растението и му се придава желания вид. Втората причина, която ще ви окуражи да предприемете тази стъпка, е свързана с цъфтежа – подрязването позволява на розата да се концентрира в произвеждането на цветни пъпки и съответно в обилния цъфтеж, а не в развитието и удължаването на стъблата. На трето място, премахването на старите и изсъхнали стъбла допринася за подобряването на циркулацията на въздуха в самото растение и го предпазва от развитието на болести. Следователно, подрязването подмладява и подсилва растението. А спрямо цъфтежа благоприятства за неговото засилване и продължителност.

 Правила за подрязване на розите.

Според общите правила за подрязване на рози резитбата се осъществява през късната есен или рано напролет. Ако изберете пролетта, то тогава е важно да знаете, че трябва да подрежете розите преди появата и израстването на новите листа. Така че правилният период е февруари – март. Стартирането на листната маса е сигурен белег, че растението се е събудило от зимния си сън. Специалистите дават ориентировъчно време – месец преди падането на последната слана, което съвпада с горепосоченото, имайки предвид климата по нашите ширини. Дори и след този период можете да премахнете изсъхналите стъбла и да придадете форма на вашите храсти, като всяко закъснение се отразява върху развитието и цъфтежа. Винаги използвайте добре подострени и чисти инструменти (градински ножици или ножове) – така ще сте сигурни, че няма да нараните растението и няма да го заразите с нежелани заболявания. Опитните градинари съветват след употреба да измием инструментите с белина с цел дезинфекция. За по-добра дейност и за да предпазите ръцете, осигурете ръкавици за работа от по-дебел плат.
правила за подрязване на розиоранжеви рози
Големият въпрос е как да подрежем правилно нашите любими рози? Всеобхващащите правила, отнасящи се за всички видове рози са следните. Подрязването бива три вида – силно, умерено и леко, като то е пряко свързано със съответния вид роза, силата ѝ на растеж и моментното ѝ състояние. Лекото подрязване премахва около 2/3 от обема на растението и води до удължен храст с многобройни, но малки цветове. Силното подрязване означава отстраняване на повече от половината от растението, при което обикновено се отрязват 12-15 см от клонките. Някои цветари прилагат т.нар. „двойно подрязване“ – през есента и на следващата пролет подрязват леко розите.

Правила за подрязване на розите.

Най-честият избор на градинарите е извършването на умерената резитба. С нея се премахва около 1/3 от храста и която го поддържа здрав. Също така умерената резитба осигурява прекрасни цветове за вас. Започнете с премахването на всички изсъхнали и загинали леторасли, старите увехнали листа или цветове (ако има такива), оплетените и гъсто намиращи се едни от други филизи, както и дивите издънки (приличащи на шипка). Препоръчва се още и отрязването на младите издънки, които ще познаете по това, че са с дебелина по-малка от тази на молив. Важно е в центъра на храста да няма кръстосани и сгъстени клонки. Точното място за рязане е на няколко милиметра (около 6 мм) от листния възел, под ъгъл от 45 градуса – т.е. отрязваме стъблото над точките, където израстват новите клонки, като разрезът е под наклон (диагонален), а не хоризонтален.
Правила за подрязване на розите.
ВНИМАНИЕ! Новозасадените рози не се подрязват, а за едногодишните рози е най-удачно да се приложи лека резитба. Избягвайте подрязването на розите през зимата, когато има ниски температури и сняг. Счита се, че по-силните растения се режат повече, а по-слабите и млади – по-леко. Винаги режете увредените клонки до здраво място. Прекралено старите стъбла също е препоръчително да се премахват. В следващото видео нагледно е представен процесът на подрязване на розите :

 Особености при подрязването на някои конкретни видове рози.

резитба на рози
Катерливи рози
Преобладаващото мнение по отношение резитбата на катерливите рози е – да се оставят да израстнат за няколко години и да „наберат“ една добра височина. След това се избира най-здравото стъбло, което ще служи за ориентир и основа. Премахват се всички слаби, преплетени, недоразвити и изсъхнали клонки. Всички разклонения е препоръчително да бъдат оформени с еднаква дължина, която зависи от укреплението, върху което се развива и катери розата. При еднократноцъфтящите катерливи рози се подрязват само върховете, докато при повторноцъфтящите се извършва повторна лека резитба на цветоносните клонки след прецъфтяването на първите цветове.
Катерливи рози
        Climbing rose „Mimi vine Eden“ & Climbing rose „Rambler“
Рози Флорибунда
Розите Флорибунда се отличават с обилния си, нестихващ цъфтеж, който образува прекрасни и внушителни букети. Характерно за тях е, че на едно клонче цъфтят многобройни цветове (достигащи и над 10 броя). Те са кръстоска между Чаено-хибридна роза и Роза Полианта и биват засаждани самостоятелно или в групи. В първият случай се оформят според общите правила. Засаждайки този вид рози в групи, ние обикновено се стремим да получим плет или оградка. Ето защо е добре да приложим леко до средно подрязване в зависимост от състоянието на растението, като премахнем увредените, тънките и оплетени леторасли. По време на цъфтеж, отрязването на прецъфтелите цветове благоприятства за по-бързата поява на новите цветни пъпки и съответно продължителния цъфтеж.
Рози Флорибунда
      Floribunda Rose „Acropolis“ & Floribunda Rose „Paper Moon“

Чаено-хибридни рози.

Характерно за този сорт рози е, че цветове се образуват на три реда и цъфтежът е наличен през целия активен сезон, с краткотрайни почивки. Тези рози се отглеждат освен за украса в градината, и за рязан цвят – това също е от значение спрямо резитбата им (във вторият случай се прилага силно подрязване). В зависимост от развитието на растението се оставят по 4 до 8 основни клона, като на силните се оставят повече пъпки, а на слабите – по-малко. Трябва да се има предвид, че първо се образуват високите пъпки, а след това и тези на по-ниските нива.
Чаено хибридни рози
 Hybrid Tea Rose „Claude Monet“ & Hybrid Tea Rose „Elina“
Миниатюрни рози
Отличават се с дребния си размер и малките си цветове. При тях се подрязват вътрешните сгъстени клончета и според размера им се прави резитба над третата пъпка за силните стъбла и над втората пъпка за слабите такива. Подходящи са за отглеждане както в градината, така и в саксии.

Правила за подрязване на розите.

Миниатюрни рози
 Miniature Rose „Colibri Meillandina“ &  Miniature Rose „Baby Romantica“
Плачещи и щамбови рози
Плачещите и щамбовите рози са вид дървовидни рози, които са облагородени и притежават забележитени богати цветове. Характеризират се с високи стъбла, достигащи до 160 см. При плачещите рози или т.нар. „рози фонтан“, клонките се спускат грациозно налоду и при тях присадката е от пълзяща роза – това ги отличава от щамбовите. По информация на български производители на такъв тип рози технологията за създаване на една щамбова роза, са необходими 3 години. Като на първата година върху корена на дива шипка се облагородява междинник, който има свойството за няколко години да стане прав и надебелява дотолкова, че да поддържа короната. Върху междинника през следващата година на височина от 1.00 м до 1.50 м се прави същинската присадка на калем от благородна роза (поначало това са полиантово-хибридни рози, които са нискорастящи, студоустойчиви, многоцветни и дребноцветни, отличаващи се с обилен и продължителен цъфтеж). Подрязването при тях се прави през пролетта с цел да се премахнат увредените и изсъхнали клонки, както и да се оформи короната. След като прецъфтят цветоносните клонки през лятото, се отрязват до първия добре развит лист.

Правила за подрязване на розите.

Плачещи или щамбови рози
За всички други многобройни видове рози е добре да се информирате за начина им на отглеждане и в частност метода на подрязване при тяхното закупуване. Така ще получите точната информация от специалисти. Информация, която ще ви насочи и помогне. Колкото и да са актуални при всички сортове рози общите правила, често се случва при някой специфичен сорт да се появят и съответните специфични изисквания. За да постигнем максимални резултати и да се радваме на пълната красота, с която може да ни дари една роза, е хубаво да сме запознати с тях и да ги съблюдаваме. Трудната работа е вече свършена. И на финала на тази публикация вече сте убедени, че подрязването на розите е съвсем приятно и лесно занимание, стига да си добре информиран с тънкостите му. За да бъдете сигурни, че ще притежавате най-здравите и най-добре оформените рози, които в замяна ще ви дарят с най-очарователните цветове, не пренебрегвайте и не омаловажавайте тяхната резитба. И най-вече важното е резитбата да се осъществява ежегодишно.
Правила за подрязване на розите.
9 правила за подрязване на рози

9 правила за подрязване на розите.

Рози можете си купите от Декоративните разсадници 🌴 регистрирани в Градина БГ.

Източник: КРАСИВИЯТ СВЯТ НА ЦВЕТЯТА 

 

Коментари (4)

  1. Миналата година пролетта си насадих 43 рози Дамаскена /във Врачанско село/. Развиха се чудесно и стигнаха до 1.5 метра. Есента ги изрязах до поливината, все пак сме в Северозападна и зимата е по-студена. Пролетта изрязах измръзналите части.Сега са над 1 метър, имат много пъпки, но има и много нежни филизи, които растят с „бясна“ скорост. Въпросът ми е-да ги резна ли тези високи филизи, за да дам сила и да цъфтят повече? И отдолу поникналите филизи напълно ли да ги отстранят или да ги изрежа на някаква височина? Извинявам се за дългия коментар, но съм много щастлива с моята бъдеща ароматна градинка, а не знам как точно да подход! Ще съм много благодарна, ако някои специалист ми отговори!

  2. Имам пред къщата няколко вида рози. Най-ароматната /червена / , с най- едри цветове когато цъфне , цветовете издържат само един ден на слънце и прегарят . Защо другите не страдат от това ?

Отговорете