Тиквичките се засаждат в началото на април.

Tikvichki

Тиквичките се засаждат в началото на април.

Ако желаете да отгледате ранни тиквички използвайте тунели с пластмасово фолио. Така беритбеният период ще е с 20 дни по-рано в сравнение с ранното полско производство.

Висока, но равномерна температура е най-подходяща за вашите тиквички, А също така и по-ниска влажност на въздуха. Затова през деня тунелите, в които се отглеждат тиквичките, се проветряват за поддържане на температура около 22°С. Нощната температура трябва да е над 14-15°С. До образуване на първите женски цветове и малки плодчета влажността на почвата трябва да е ниска – 65% от ППВ. През този период растенията се подхранват 1-2 пъти с по 20-30 кг минерални торове на декар. Използвайте фосфорни и калиеви минерални торове.

Когато започне масовото плодообразуване, факторите на микроклимата се поддържат в оптимални граници – съобразно с биологичните изисквания на тиквичките. Плодообразуването на тиквичките съвпада с интензивното слънчевото греене в края на май и началото на юни.
Тогава влажността на почвата трябва да се повиши на 80% от ППВ и през интервал от 20 до 25 дни растенията да се подхранват с по 15-20 кг азотни торове на декар.

Отстраняването на покривното фолио от тунелите и пълното откриване на гнездата се извършва през първата седмица на май.

Беритбата на тиквичките става обикновено втората половина на май, когато те са добре оформени, млечнобели или светлорезедави. Плодовете се отрязват с 1-2 см от дръжката, без да се разместват стъблата, за да не се изскубват допълнителните корени по възлите на стъблото. Бере се през няколко дни.

Разсад за тиквички ще откриете при търговците регистрирани в категория: 🌱 Посадъчни материали в Зелено БГ.

 

Отговорете