Зеленчукова градина март

Zelenchukova-gradina-Mart

Зеленчукова градина март

В началото на месец март, ако температурата на почвата е достигнала 8-10 градуса засадете ранните картофи. Направете редове с разстояние между тях 60 см. Зеленчуковите семена се полагат от източната или от южната страна на редовете през 25 см. Рътените картофи (предварително оставени да покълнат) се поставят с кълновете нагоре. Покриват се с 8 см почва. Ако времето е още студено, използвайте защитно покривало агрил (нетъкан текстил за предпазване на растенията от измръзване)

Също така в началото на март може да се засее и баклата. Тя се засява на редове с разстоянието между тях 50 см, а между семената в реда растоянието да е 10 см. Когато разсадът от домати за ранно производство образува втори лист, те се пикират в полиетиленови оранжерии или полутопли парници. Това се прави в първата половина на март. За да не се повреди разсада при изваждането е необходимо почвата предварително да се полее. Подходящо разстояние за пикиране на доматите е 10 х 10 см.

През втората половина на март се засяват патладжана и пипера. А в края на месеца се засяват доматите за ранно полско производство. За осигуряване на висококачествен разсад, на 1 квадратен метър се засяват 10 грама семена от пипер, 3 грама патладжан и 2 грама домати. Ако семената не са обеззаразени, напрашете леглото на семената със съдържащи мед препарати. След това покрийте семената с торова смес.

Зеленчукова градина март.

Покрийте зеленчуковите лехи с полиетиленово фолио (фолио ще откриете в магазин за градинари Semenata Shop) за да се запази влагата и да се повиши температурата. При подходяща температура може да се засее на открити лехи воден лук и праз за разсад.

През месец март се сеят и всички кореноплодни зеленчукови култури, като моркови, репички и др. Засява се също и магданоза. В края на месеца може да се засадят салатата, алабаша и др. Можете да засеете и градинският грах, ако не сте го засели през февруари. Обърне внимание и на засетия през есента спанак. Той трябва да се подхрани с около 20 грама амониева селитра на квадратен метър и да се прекопае.

През март се засяват морковите, репичките, магданозът, копърът, пащърнакът, средно ранното зеле. За тях е важно поливането. Като освен капковото напояване, дъждуването с разпръсквачи е  също добър и ефективен вариант за поливане.

Ако обичате пържени тиквички, може да си отгледате и ранни тиквички, като ги насадите средата ма март. Втората половина на март и началото на април е подходящо време за отглеждане и на още един изключително полезен зеленчук. Това е салатното цвекло. То е по-топлолюбиво от морковите и репите и се засява след тях.

Вижте също статията: стайната градина Март.

Зеленчукови семена можете да закупите от фирмите регистрирани в категория 🌱 Посадъчни материали в ГРАДИНА БГ.

Отговорете